Patella Luxation (Løs Knæskal)

Patella luxation betyder kort og godt løs knæskal. Det betyder at hundens knæskal ikke glider i sin fure, men i stedet kan flytte sig ud mod siden og/eller ind mod midten at knoglen.

Knæskallen støtter knæleddet i ekstension (stræk) og glider frem og tilbage i en knogle fure, der holder patella på plads. Hvis knoglefugen ikke er dyb nok eller hvis knæleddets ligamenter ikke er stramme nok, kan patella glide til siden og ud af fugen, hvilket skaber ubehag hos hunden – dette betegnes patella luxation. Resultatet er at brusken i leddet slides og på sigt vil degenerere således at der observeres knogle-mod-knogle og slidgigtforandringer. Dette er meget smertefuldt.

Symptomer på patella luxation kan være pludselige spjæt eller halthed på bagbenet, hylen på gåture samt at hunden laver en unormal udadførelse af benet frem for at føre det lige frem og tilbage. Ligeledes observeres den karakteristiske hinken, som er et meget typisk tegn på en løs knæskal. Det skal dog noteres at det ikke udelukkende er løs knæskal der giver anledning til at hunden hinker – det kan også være hofteledsdysplasi, ledmus eller andet.

Patella luxation er en hyppig lidelse hos mindre hunde.

Hvordan kan hundemassage hjælpe?

Patella luxation inddeles i 4 grader – din dyrlæge kan vurdere hvor slemt din hund er ramt og om det er operationskrævende. Såfremt din dyrlæge ikke mener der er grund til operation kan massage stadig hjælpe din hund, da der stadig vil være en form for kompensation selv ved mild grad. Skal din hund igennem en operation, så skal der struktureres et genoptræningsforløb. Her er massage rigtig godt. Vi starter indledningsvist med behandling af arret samt passive bevægelser. Og løsner muskulaturen på forparten og det modsatte bagben. Ligeledes bør hunden komme i waterwalker 2 gange om ugen i 5-10 uger efter operationen for at sikre at der opbygges muskulatur.

Trænger din hund til at blive løsnet op?

Book en tid