Hvordan er det gået siden sidst?

Så er vi nået til anden del af at gøre hunden klar til nytårsaften. Jeg håber at du og din hund har hygget jer med sidste uges video.

Hvis ikke du har læst første del, så finder du den lige her: Er din hund klar til nytårsaften?

Det er individuelt hvor langt I er nået – hvis din hund er meget lydsensitiv og bange, så skal du ikke skynde dig at skrue op for lyden. Men du kan stadig bruge det der står i dette blogindlæg.

Jeg har igangsat forløb med flere hunde, som kommer og får massage minimum tre gange med korte tidsintervaller. Og her benytter jeg mig af langsom dybdegående massage sammen med lave nytårslyde. Dette kombineret med din træning derhjemme kan virkelig hjælpe din hund!

I det sidste indlæg skrev jeg lidt om følelsen bag stress – og lydsensitivitet er i bund og grund en form for stress. Stress kan være positivt eller negativt og desværre kan en positiv stress senere udvikle sig til en negativ.

Du sidder måske nu og undrer dig over hvordan stress kan være positivt, men tag for eksempel en agility hund. For at kunne løbe en bane til UG skal hunden være oppe i gear eller oppe at køre. Faktisk er hunden her en smule stresset. Man benytter sig her af forventningsstress – hunden glæder sig helt vildt til at komme på banen. Og når løbet er slut så skal hunden gerne falde til ro igen. Den stress der arbejdes med stiger hurtigt og falder hurtigt. Hunden er (optimalt set) i ro udenfor banen.

En positiv stress, som stiger og falder hurtigt kaldes eustress. Den er fordelagtig for kroppen og giver en følelse af succes.

Den negative stress derimod hedder distress. Det er den stress vi ser hos hunde der eksempelvis er bange for lyde. Stressen bliver i kroppen i længere tid og på sigt risikerer man at have en hund der går med en konstant stress. Det er sådan en stress der gør at lydsensitivitet kan eskalere. Til at starte med at det lyden af raketten der suser til vejrs. Senere er det måske kraftigt regnvejr. Og pludselig er det måske lyden af indkøbsposen der bliver tømt. Hunden generalisere lydende fordi de kan minde om hinanden og i sådan en situation sidder du med en kronisk stresset hund.

Hundemassage har i flere situationer vist sig at være en genial hjælp til hunde med distress. Dette naturligvis fordi hundemassage frigiver dæmpende hormoner og det er en genialt at kombinere med træningen derhjemme.

Tilbage til det, dette egentlig handler om: At lære din hund at nytårslyde ikke er farlige.

Du fortsætter træningen hvor du slap, men nu skifter du videoen ud med denne: https://www.youtube.com/watch?v=Fle7rLvoTK0&index=6&list=RDEWGJplyVAM4

Vores hunde er ikke dumme og derfor vil de også kunne lære den anden video at kende. Og vide hvilken rækkefølge lydene kommer i. Den bliver velkendt og derfor vil din hund ikke opleve den samme stress i kroppen. Nu går du i gang med en ny video (igen er det jo kun lydene du skal bruge). Lydene er nye og i en anden rækkefølge.

Eftersom du sætter en ny lydfil på, så skal du starte med at have lydniveauet lidt lavere end du havde det sidst du afspillede den anden video. Vi går lige et lille skridt tilbage for at sikre at træningen bliver positiv og dermed giver et bedre slutresultat.

fyrværkeri hund

Træningsprincippet er det samme – lad din hund være i gang med noget sjovt eller lækkert og tænd for lydene. Hvis hunden reagerer så mind den om de lækre godbidder der ligger på gulvet eller vift lidt ekstra med det legetøj I var i gang med.

Og nu udvider vi så træningen en smule. Det er vigtigt at du hele tiden er opmærksom på din hund. At du hele tiden har en føling med at hunden er med dig i træningen. Du må ikke gå for hurtigt frem!

Vi udvider træningen med at du tænder for lydende på helt lavt niveau når hunden ligger og sover. Og jeg mener helt lavt lydnivau –nærmest så du ikke kan høre det. Også her er det små træningssessioner. Selvom videoen i dette indlæg varer en time skal du ikke endnu lade den køre i en time. Men du trapper tiden med lyde op inden du skruer op for videoen.

Hvis din hund vågner eller lader sig påvirke af dette, så skal du naturligvis stroppe lydende og igen fokusere på at hunden har det sjovt når lydende kommer.

Tanken bag at have lydende kørende lavt i baggrunden når hunden sover er igen at gøre hunden ligeglad. At man kan sove selvom der er fyrværkeri i baggrunden. I bund og grund er det vel det alle vi hundeejere drømmer om – at vores hunde bare sover fra nytårsaften.

Som sagt så er hundemassage også med til at begrænse negativ stress. Det skyldes at de langsomme og dybe massagegreb er med til at frigive positive hormoner som serotonin, oxytocin og dopamin. Disse giver ro og en følelse af velvære. Derfor er hundemassage oplagt at inkludere i træningen af en lydsensitiv hund.

Jeg har benyttet mig af hundemassage og nytårslyde til min gamle hund på 10 år og det har haft en positiv effekt! Nu bor vi på landet og derfor er det meget begrænset hvor meget vi hører til fyrværkeri. Men han får en god gang hundemassage om formiddagen og selvom der kommer en smule larm til midnat så er han upåvirket og kan fint fortsætte med at spise sin frosne kong eller hvad jeg forkæler ham med på det tidspunkt. Han har tidligere ikke kunnet gå igennem en nytårsaften uden noget beroligende, men det kan han nu.

Skal din hund til hundemassage med lyd på?

Bestil en tid til din lydsensitive hund

Nogle hunde har brug for noget beroligende – hvis lydangsten er så slem at vi får svært ved at nå i mål. Her vil jeg selvfølgelig anbefale at du tager din dyrlæge med på råd, for der er mange præparater derude og det er med at finde noget der virker for din hund.

Jeg vil indskyde at vi med fordel har brugt baldrian, humle og bach’s dråber til vores gamle hund – da vi boede inde i byen. Og hvis du vælger naturmedicin, så skal du starte nu, for noget naturmedicin skal gives til hunden i op til 6 uger inden du opnår den maximale effekt. Min kollega er uddannet i Bach’s blomsterdråber og hun laver en unik blanding der tager højde for din hunds problemer og behov. Det kan varmt anbefales. Ligesom det kan anbefales at have nøddråber hjemme som du hurtigt kan give din hund hvis den får et chok.

Kontakt mig for at høre nærmere om behandling med Bach’s og for at bestille en unik blanding til din hund.