Korsbåndsskade (Cruciatum ruptur)

En korsbåndsskade er en relativt hyppig for for skade hos hunde. Faktisk mener man at korsbåndsskade er den hyppigste årsag til operationer i knæleddet hos hunde.

Knæleddet hos hunden består af lårbensknoglen (femur), underbenet (tibia) og knæskallen (patella). Udover selve knoglerne beslår leddet også af sener, ledbånd, menisker og ledkapsel er placeret i og omkring knæleddet på en måde, som gør, at knæleddet kommer til at bevæge sig som et hængsel. Det forreste og det bageste korsbånd er to ledbånd, som har til opgave at fastholde lårbensknoglen og underlårets knogler i en bestemt position i forhold til hinanden, og f.eks. begrænse drejebevægelser og fremad- eller bagudrettede bevægelser.

Ved korsbåndsskade sker der oftest det, at det forreste korsbånd rykkes helt eller delvist over. Dette kan ske på grund af kronisk ledssygdom eller trauma.

Skade på korsbåndet viser sig som pludselig opstået halthed, hvor hunden holder sit bagben let bøjet og kun lige når underlaget med potens tåspids. Der optræder ømhed og en blød hævelse i og omkring knæleddet, som lettest kan fornemmes på den indvendige side af knæleddet.

Behandlingen af en korsbåndsskade kan enten være kirurgisk eller medicinsk. Det er selvfølgelig en vurdering dyrlægen foretager sammen med dig, og i fællesskab bliver I enige om hvad der er optimalt til din hund. Jeg vil også meget gerne bidrage hvis du er interesseret i at vende det med en der har en hund med en korsbåndsskade.

Hvordan kan hundemassage hjælpe?

Et behandlingsforløb hos mig afhænger af den plan du har lagt i samarbejde med din dyrlæge. Såfremt din hund er opereret for korsbåndsskade, så vil det være et genoptræningsforløb hvor vi fokuserer på muskelopbygning, passive bevægelser, ar-behandling og massage af de muskler der belastes når det skadede knæ aflastes.

Skal din hund ikke opereres skal vi igangsætte et behandlingsforløb hvor vi fokuserer på bevægelighed i det skadede led samt muskelopbygning og vedligehold. Det er vigtigt at have for øje at hvis man vælger ikke at lade sin hunde operere for en korsbåndskade, så vil der ske slidgigt dannelse i det beskadigede knæ og på sigt er der risiko for at det modsatte knæ beskadiges eller at meniskerne som er bruskplader der sidder i knæleddet tager skade. Både jeg og din dyrlæge kan vejlede dig i hvad der er anbefalelsesværdigt for din hund.

Trænger din hund til at blive løsnet op?

Book en tid