1-2-3-Klip

Det er absolut ikke alle hunde der synes det er lige fedt at få klippet negle. Det kan bunde i mange ting, men ofte har der været en dårlig oplevelse omkring at få klippet negle.

Måske har du engang klippet for langt?

Du fik et chok fordi din hund peb og det begyndte at bløde.

Resultatet er at din hund forbinde negleklipning med smerte og du er måske bange for at klippe for langt igen og udstråler måske usikkerhed.

Det er selvfølgelig noget I kan træne og det bør I bestemt også. Lad mig fortælle hvorfor.

Lange negle har nogle rigtig trælse konsekvenser – ikke kun at hunden ”larmer” når den går på trægulvet, eller kradser når den hopper op.

Nej lange negle påvirker faktisk hele hundens skelet.

Hunde er faktisk tågængere, hvilket betyder at når hunden går, så støtter de på tæerne mens bagsiden af foden er hævet. Heste går ligesådan. Altså ikke på hele fodsålen, som vi gør.

Hvis hunden beskadiger en negl eller en tå, så aflaster hunden den pågældende tå ved at lægge mere vægt bagover og belaster derved ankel eller mellemhånd. Dette øger naturligvis risikoen for skader i knogler og ligamenter heromkring. Men knogler og led længere oppe i skelettet er bestemt også udsatte. Fordi vægtfordelingen er skæv og belastningen dermed er ændret.

Lange negle er jo ikke en skade tænker du måske…

Men konsekvensen er i bund og grund den samme. Så reelt set er lange negle værre end en pludselig opstået skade.

For lange negle giver i første omgang ubehag omkring selve poten. Knoglerne, senerne og ligamenterne i poten er overbelastet fordi vægtfordelingen er skæv. Men denne skævhed forplanter sig op i de større knogler i forben, bagben, skulder, hofte og til ryggen.

Alt hænger sammen. Knogler, sener og ligamenter er forbundet.

For lange negle ændrer undens anatomi

På billedet ser du hvilke knogler der udgør hundes tå. Til venstre ser du hvordan knoglerne normalt skal være i forhold til hinanden. Og til højre ser du konsekvensen af for lange negle.

Hvis der er noget galt med fundamentet… Så skrider det hele.

Det ville svare til at du skal gå med al din vægt på dine hæle. Jeg vil godt love dig at du får ondt – først i fødder og ben. Derefter kommer hofterne, bækkenet og ryggen.

Smerter og ubehag i koppen nedsætter lysten og evnen til at være aktiv. Risikoen for overvægt er dermed øget. Så er vi først i gang med den onde cirkel. For mere vægt er lig med flere problemer for de overbelastede led.

Når jeg får nye hunde i klinikken, så mærker jeg dem altid igennem. Jeg giver dem et fysisk tjek hvor jeg tjekker bevægeligheden af alle hundens led, tjekker eventuelle rotationer og låsninger i ryggen og tjekker reflekser ved poterne. Og i den forbindelse så ser jeg altid på neglenes længde. Hvis neglene er for lange, så fortæller jeg ejer om det jeg har skrevet her.
Så behandler jeg hunden med massage, kranio sakral terapi og laser. Sørger for at få løsnet de spændinger der er og rettet de skævheder der er.

Og så sender jeg ejer og hund hjem med en ny tid – og vigtigst af alt med beskeden om at få klippet neglene.

Når neglene er klippet til den optimale længde, så vil generne opstået herfra forsvinde…

Selvom man måske ikke lige tror det, så kan lange negle på sigt give uoprettelige skader.

Gør din hund en tjeneste… Hold neglene korte!