Har du været klistret til fjernsynet og set Vinter OL – som mig?

Jeg var så imponeret over atleterne i slalom ski. For en kort stund var jeg den skiløber, der strøg gennem slalom banen, svævede over springende for blot at lande helt rigtigt og lave det perfekte sving.

Da jeg rigtig begyndte at tænke over landingen – lige præcis korrekt og derefter det perfekte sving, så begyndte mine knæ at gøre ond og min iliopsoas vred sig i smerte. Jeg træner selvfølgelig – og jeg er oppe på 15 armbøjninger (ikke pigeversionen). Men hvis jeg prøvede slalomski så er jeg ikke i tvivl om at det ikke ville være så kønt.

Du har nok regnet ud at jeg tænker på hunde og hvad vi forlanger af dem…

 

Da jeg masserede mit knæ, blot ved tanken om en slalom bane, så jeg en annonce for et fitness kursus for hunde. Annoncen lovede at lære din hund at udøve meget svære øvelser inden for timer. Prøv at tænk over det – jeg ville ikke kunne tage et enkelt kursus og derefter være i stand til at lave et 120 cm polymetrisk hop – eller kunne tage en slalom bane perfekt.

Det samme gælder for din hund!

For at lave en atlet uanset om det er en hund eller et menneske, sker der fysiske ændringer. Det tager 10-14 dage at lave en trinvis styrke forbedring.

Frygt og psykiske begrænsinger skal også overvindes og det tager tid.

Min pointe er: Du skal aldrig være bange for at stoppe en aktivitet hvis din hund ikke ser ud til at være komfortabel.

Når du begynder eller fortsætter med et fitness program, så tænk over hvad dine kortsigtede og langsigtede mål er for din hund. Og om de reelt kan nås for din hund.

Er din hund gammel? Ung? I god form? Overvægtig? Eller har den fysiske restriktioner grundet skade eller bygning?

Forleden havde jeg en ung hund der trænede agility, rally, lydighed, mark prøve – og flere andre sprotsgrene i min konsultation. Hunden var kun lige blevet to. Når jeg kiggede på hunden spottede jeg tydelig svagheder omkring bækkenet. Den kunne ikke sitte korrekt i mere end 15 sekunder. Hunden har flere skader – fra forstrækning af iliopsoas til thoracolumbar overbelastning og smerter i bækkenet. Ingen tvivl om at svagheden i hans bækken område er årsagen – komnineret med det niveau af fysisk aktivitet der kræves af ham.

Vi startede ud med en umiddelbar simpel øvelse – sidde på en K9 Kore Disk i base, stå på en infinity og bakke op øvelser for at opbygge styrke i kernemuskulaturen.

Alle øvelser laves med fokus på kvalitet frem for kvantitet. Altid med øje på hundens tegn og velbefindende.

Ikke alle menneskers skæbne er at blive elite sportsudøver ved de olympiske lege. Og ike alle hunde er istand til at lave svære konditionsøvelser uden at gå på kompromis med sikkerheden – ikke alle hunde er istand til at træne diverse sportsgrene på eliteniveau.

Hvis din hund viser dig at den ikker tilpas med en aktivitet eller fittness program, så er der en årsag til det. At se forskellige øvelser på nettet og derefter forlange at din hund skal lave dem er ikke nødvendigvis den smarteste beslutning.

Vi er ikke istand til at følge det konditions program de olympiske lege deltagere er istand til at udføre.

Og mange hunde er ikke istand til at lave de aktiviteter der undervises i et online fitness kursus…

Tag altid hensyn til din hund.
Prioriter din hund – altid.

Dr. Debbie 

Tak fordi du læste dette blogindlæg. Det er oversat fra et blogindlæg skrevet af Dr. Debbie Gross Torraca og Martha McCormick, som er bag firmaet TotoFit, der laver træningsredskaber til hunde. Debbie og Martha har en enorm viden om hundens krop og det komme til udtryk i deres vision og produkter. Disse produkter får dogsrus.dk eneforhandling på i Danmark og jeg glæder mig så meget. 

Louise