Hundemassage bliver mere og mere udbredt blandt de danske hundeejere. Som hundemassør synes jeg, det er en meget positiv udvikling – især da mange tidligere har haft indtrykket af, at hundemassage kun er for den gamle eller den skadede hund. Det er det absolut ikke! Hundemassage er perfekt til familiehunden, til udstillingshunden, agilityhunden, schweisshunden… Ja, alle de hunde der findes rundt omkring, kan gavne af hundemassage.a

Mange af vore hunde døjer med muskelspændinger, og flere hunde døjer faktisk med reelle smerter i bevægeapparatet uden, at vi som hundeejere kan se det. Hvis ikke hunden er decideret halt, kan det være meget svært at vurdere, om hunden har ondt. De fleste hunde er exceptionelt gode til at skjule smerter, og det giver os ejere en stor udfordring.

Smerter kommer ofte indledningsvist til udtryk som adfærdsændringer eller et øget stressniveau. Tit er det meget små ændringer, som gradvist udvikler sig til større og mere synlige ændringer i takt med, at smerterne udvikler sig og bliver værre.

Måske har du oplevet at din hund virker mere gnaven, har kortere lunte overfor andre hunde eller mennesker eller at din hund er uoplagt og holder sig for sig selv. Sådanne små ændringer kan være tegn på muskelspændinger eller ledsmerter, og det kan en hundemassør hjælpe dig med at løse.

Tegn på at der er noget, der ikke er, som det skal være

Du kender selvfølgelig din hund bedst, og derfor bemærker du også, om der er nogle ændringer i dens adfærd. Her får du en liste over tegn, du kan være opmærksom på i forhold til din hund. Hvis du kan sige ja til flere punkter her på listen, kan hundemassage hjælpe din hund.

Hunden:

 • Halter
 • Går stift eller asymmetrisk
 • Træder ikke igennem og har måske kortere skridt
 • Har problemer med at rejse sig
 • Har monotone bevægelser og sætter eller lægger sig ens altid
 • Gnaver sig det samme sted gentagne gange over flere dage
 • Kløer sig bag øret, bag skulderbladet eller gnider langs sofa eller bordben over flere dage
 • Søger for sig selv mere end den plejer
 • Går væk, synker i kroppen eller knurrer når du vil ae eller klø den
 • Udviser en udfarende adfærd over for mennesker eller hunde
 • Ikke er interesseret i at komme ud at gå og måske går langsommere end normalt
 • Virker nedtrykt
 • Ikke gider lege med legetøj, dig eller andre hunde
 • Har nedsat appetit
 • Har svært ved at finde ro

Der kan være andre symptomer end dem jeg har listet ovenfor, og ofte vil hunden udvise flere symptomer på én gang. Derfor bør du reagere, hvis din hund ikke opfører sig som den plejer. Naturligvis med et smut til dyrlæge og forbi din hundemassør.

Fordele ved hundemassage

Fordelene ved hundemassage er mange, og det er grunden til, at jeg så selvsikkert kan skrive, at hundemassage også er noget for din hund! Regelmæssig hundemassage kan bidrage til at styrke din hunds muskulatur og give større fleksibilitet. Vigtigst af alt så øger hundemassage blodcirkulationen og forbedrer lymfegennemstrømningen. Det giver blandt andet kroppen bedre mulighed for at kunne komme af med affaldsstoffer, så disse ikke ophobes i muskulaturen. Ydermere sikrer det, at næring og ilt kommer rundt til organerne og sørger hermed for, at de hvide blodceller (immuncellerne) bliver transporteret rundt i kroppen, og sikrer at din hund kan holdes fit for fight.

Hundemassage kan afhjælpe mange problemer:

 • Kroniske smerter og halthed
 • Ømme led og muskler, samt nedsat bevægelighed i leddene
 • Spændte og forkortede muskler
 • Løsne bindevævet og forøge blodcirkulationen
 • Forebyggelse af skader
 • Tendenser til væskeansamlinger
 • Blødgørelse af arvæv, eksempelvis efter operationer
 • Gigttilstande: albue- og hofteledsdysplasi og slidgigt
 • Stimulering af hundens immunforsvar og nervesystemet

Det er naturligvis ikke alle hunde der døjer med ledproblemer, men muskelspændinger kan bestemt også give ubehag og adfærdsændringer. Hundemassage løsner de spændinger din hund går med, og giver et stort velbehag samt en afbalanceret hund.

Måske har din hund ingen af de ovenstående symptomer og så har den ikke brug for massage tænker du. Men jo, for fordelene der er beskrevet her kommer jo også din hund til gode, selvom den ikke har nogle ledproblemer. Hundens krop minder jo i det store hele om vores. Den er opbygget omkring skelettet med muskler, sener, ledbånd osv. Har du oplevet at vågne efter en nat, hvor du har ligget forkert i sengen? Forestil dig hvis de muskelspændinger får lov at vedblive, uden der bliver gjort noget. Hunden kan ikke fortælle dig, at den har lidt ondt i nakken…

Hundemassage afhjælper stress

Stress forekommer mere blandt hunde end man egentlig regner med. Der findes flere former for stress, men helt overordnet kan man inddele det i positiv og negativ stress. Det der sker i kroppen er det samme – der bliver udskilt stresshormoner som øger hjerterytmen, øger ventilationen, øger blødtilførslen til muskulaturen mens der lukkes ned for eksempelvis fordøjelse.

Et par eksempler på positiv stress er, når hunden møder en anden hund. Kroppen kan gå i alarmberedskab. Men når mødet er ovre uden problemer forsvinder stressen. Agilityhunde er sådan set også stressede når de løber banen, men da de får afløb for det undervejs, og det ikke giver problemer for hunden, så er der igen tale om en positiv stress.

Den negative stress opstår, hvis hunden ikke kommer igennem situationen uden problemer. Hvis mødet med en anden hund f.eks leder til konflikt. I sådan en situation vil stresshormonerne blive udskilt i kroppen i længere tid, og hunden vil ikke få afløb for stressen så hurtigt. Stressen sætter sig i kroppen, og det giver problemer på sigt.

De blide, langsomme, men stadig faste bevægelser fra massage sikrer frigørelsen af endorfiner, samt serotonin, dopamin og oxytocin, der er kroppens egne naturlige ”lykkepiller”. Derudover hæmmer hundemassage stresshormoner som adrenalin og noradrenalin. Disse udskilles i stresssituationer, men ved kronisk stress har hunden et generelt forhøjet niveau af dem i kroppen.

Øremassage hund

Det kan du selv gøre

Det simpleste massagegreb er faktisk også et af de mest effektive i forhold til udskillelsen af endorfiner og øget blodcirkulation. Det er det greb, jeg altid starter en behandling med, når jeg først har vurderet, hvad der gavner hunden mest muligt. Jeg stryger hunden – fra ende til anden – med en flad og let fast hånd. Tempoet er langsomt, og jeg sikrer mig, at jeg kommer hele hundens krop igennem.

Når du alligevel sidder og hygger med din hund i sofaen om aften (eller på gulvet hvis hunden ikke må være i sofaen), så prøv at stryge den langsomt over hele kroppen. Du vil sandsynligvis opleve, at din hund synes, at det er meget dejligt, og at den bliver varm, hvor du har strøget den. Det er hyggeligt og har en masse gode fordele.

Hvis din hund sitrer i muskulaturen eller udviser tegn på ubehag når du stryger den, er det bestemt en god idé at tage til hundemassør.

Den forskel massage kan give hunde er simpelthen fantastisk. Den velvære det giver bør alle hunde opleve.

Trænger din hund til massage?

Bestil en tid til din hund