Cauda Equina

Cauda Equina er en sygdom mellem korsbenet (sacrum) den sidste lændehvirvel (L7). Sygdommen kaldes også korsledsinstabilitet eller L7-S1 syndrom. Simpelt sagt er der mindre bevægelse i denne overgang end der er mellem hundens andre ryghvirvler og cauda equina opstår når der dannes slidgigtsforandringer her. Dette resulterer i at pladsen til rygmarv og nerver bliver mindre og ofte ses det at selve disken mellem L7 og S1 er beskadiget, så kanalen bliver endnu mindre. Dette øger trykket på rygmarven og nerverne og resultater vil blive nervebeskadigelse på sigt.

De mest almindelige symptomer på cauda equina er smerter og smerten kan synes at komme fra lænden, bagbenene eller halen. Herudover vil man opleve muskelsvind på bagparten, samt en spændt forpart. Tester man hundens proprioception ved at vende bagpoten så hunden står på oversiden af den, så vil man også se en nedsat reaktion af denne.

Proprioception test af hund med cauda equina

Hvordan kan hundemassage hjælpe?

Som massør vil jeg naturligvis arbejde på at løsne de muskelrelaterede problemer der er ved denne sygdom. Det betyder blandt andet at få løsnet forparten, da hunden vil kompensere for smerterne i bagparten ved at overbelaste denne. Vigtigt er også at få blodcirkulation i bagbenene øget og at få hunden til at bruge bagparten så tæt på korrekt som muligt. Jeg vil benytte mig af passive bevægelser og hundemassage for at holde gang i bagparten og for at minde hunden om at bruge benene.

Er din hund blevet opereret for sygdommen skal vi have struktureret et genoptræningsforløb som inkluderer hundemassage, men også træningsøvelser.

Trænger din hund til at blive løsnet op?

Book en tid