Albueledsdysplasi hos hunde

Albueledsdysplasi er betegnelsen for en arvelig lidelse der giver misdannelser i albueleddet. Sygdommen rammer primært mellemstore og store racer.

Albueledsdysplasi kommer til udtryk i tre forskellige udviklingslidelser.

 • FCP: Fragmenteret Coronoid Process
  • Skyldes en vækstforstyrrelse som resulterer i at væksten af radius er langsommere end væksten af ulna. Dette bevirker ledhovedet falde fremad fordi den ikke støttes af radius knoglen. Dette pres som lægges på ulna vil føre til at processus coronoideus, som holder ledhovedet på plads i ledskålen knækker.
 • UAP: Ununited Anconeus Process
  • Som med ovenstående er der her tale om en lidelse der opstår fordi væksten af ulna og radius ikke er synkroniseret. Dette betyder at fusionen af processus ancuneus på ulna ikke sker eller kun sker delvist. Da processus anconaeus indgår som en vigtig del af ledfunktionen, vil en ikke stabil forbindelse mellem processen og ulna resultere i en inflammatorisk reaktion, klinisk halthed og udvikling af osteoartrose (slidgigt)
 • OCD: Osteochondritis Dissicans
  • OCD kan observeres i flere af hundens led, såsom skulder, albue, knæ og ankel. Dog hyppigst i albuen. OCD er en betegnelse for at brusken løsner sig som en flap inde i leddet. I visse tilfælde knækker brusken af og ligger som et fremmedlegeme. Dette forstyrrer leddets mulighed for fri bevægelighed.
  • OCD går også under betegnelsen ledmus, og udløser uregelmæssige smerter, hvilket ses som halthed, der kommer og går.

Som sagt er albueledsdysplasi meget arveligt og alle tre undertyper skyldes en fejludvikling i leddet.Som med andre sygdomme spiller miljø også en væsentlig rolle, herunder fodring, motion i for tidlig alder m.m.

Har du mistanke om at din hund har problemer med albueleddet så kontakt din dyrlæge, der kan stille den præcise diagnose. Hvis albueledsdysplasi opdages tidligt vil en operation med stor sandsynlighed kunne gøre din hund halt- og smertefri. Operationen kan ikke stå alene – et genoptræningsforløb er alfa-omega for at din hund kommer til at fungere optimalt.

UAP: Ununited Anconeus Process. Albueledsdysplasi

UAP: Væksten af ulna og radius ikke er synkroniseret. Dette betyder at fusionen af processus ancuneus på ulna ikke sker eller kun sker delvist. Da processus anconaeus indgår som en vigtig del af ledfunktionen, vil en ikke stabil forbindelse mellem processen og ulna resultere i en inflammatorisk reaktion, klinisk halthed og udvikling af osteoartrose (slidgigt)

FCP: Fragmenteret Coronoid Process. Albueledsdysplasi

FCP: Skyldes en vækstforstyrrelse som resulterer i at væksten af radius er langsommere end væksten af ulna. Dette bevirker ledhovedet falde fremad fordi den ikke støttes af radius knoglen. Dette pres som lægges på ulna vil føre til at processus coronoideus, som holder ledhovedet på plads i ledskålen knækker.

Hvordan kan hundemassage hjælpe din hund?

Hundemassage:

Umiddelbart efter operation er det oplagt at igangsætte et massageforløb. Grundet skaden vil din hund have kompenseret i en kortere eller længere periode og det skal vi have løsnet op så vi fremmer den korrekte brug af bevægeapparatet.

Udover det vil din hund i genoptræningsforløbet også skulle vænne sig til at bruge det dårlige ben igen og derfor vil den aflaste det dårlige ben og belaste de gode ben. For at undgå at det giver følgeskader kan hundemassage hjælpe. Genoptræningen er med øje på at få din hund tilbage på det der ligger tættest på normal funktion.

Passiv Bevægelse sikrer optimal bevægelse

Efter aftale med din dyrlægen kan vi umiddelbart efter operationen begynde med lette passive bevægelser af leddet. Dette er med til på sigt at genopbygge leddets normal funktion, og er med til at opbygge ledbrusken. De passive bevægelser er i starten meget lette og hunden presses ikke på nogen måde.

Minimering af ardannelse

Som hundemassør er jeg uddannet til at behandle arvæv, så dannelsen af dette minimeres. Dette opnås ved behandling af operationsstedet  når stingene er fjernet. På længere sigt kan dette være med til at sikre din hund bedre bevægelsesfrihed. Ardannelse kan virke bevægelseshæmmende, hvilket kan føre til andre problemer på sigt.

Trænger din hund til at blive løsnet op?

Book en tid