Det er ikke noget problem at holde varmen lige for tide, men til gengæld kan det være svært for vores hunde at holde varmen ud. Her får du 5 tips til at køle din hund ned i sommervarmen.

Inden jeg går i gang med tipsene, så kan det vist ikke siges for mange gange at hunde ikke må efterlades i bilen når det er så varmt! Temperaturen stiger enormt hurtigt i bilen og hunden kan få et hedeslag selvom du kun er væk i kort tid. Temperaturen udenfor behøver ikke være høj, som den ellers er nu, for at temperaturen i bilen stiger voldsomt. Tabellen nedenfor viser et eksempel på hvordan temperaturen kan udvikle sig i din bil, selvom du parkerer den i skygge til at starte med.

Tid Udendørstemperatur Skygge/sol Temperatur i bil
08.30 14° C skygge 19° C
09.30 18° C skygge 38° C
10.30 20° C blandet 47° C
11.15 20° C sol 58° C
12.00 23° C sol 62° C
13.30 22° C sol 85° C

Din hund har ikke nogen chance i den bil. Lad den blive hjemme!

Og derhjemme kan du gøre flere ting for at køle din hund ned. Uden at det kræver ret meget

1.   En skyggeplads

Hvis ikke du har buske eller træer i haven der giver en skyggeplads, så sæt en parasol op til hunden. De koster ikke alverden, men skyggen gør at hunden kan klare sommervarmen bedre. Nogle hunde graver et hul i jorden og lægger sig i det – på den måde benytter de sig af at jorden er kølig. Mine hundes favoritplads i haven er i skyggen af vores piletræer. I løbet af dagen skygger de for min søns trampolin og så er den sikker at der ligger 2-5 beagler på den og slapper af.

2.   Altid adgang til frisk vand

Det siger jo sig selv, for din hund har naturligvis adgang til vand uanset hvilken årstid vi har. Men om sommeren kan det være en ide at sætte et par skåle op udenfor også. Du har måske dørene til at stå åbne og mange hunde søger ud for at finde en kølig plads (medmindre du har dejlig kølige klinker indenfor). Så er det nemt for hunden hvis der også er adgang til frisk vand.

3.   Et lille badebassin

Dette tip egner sig ikke til alle hunde. Det er ikke alle hunde der selv søger vand, medmindre de skal drikke noget. Men nogle hunde vil elske hvis du har et lille bassin stående så de kan dyppe poterne eller hele kroppen hvis de er til det. Bare husk at skift vandet så det ikke bliver ulækkert.

Vores hunde har ikke det samme antal svedkirtler som vi har – de har dem primært på poterne, så det er sværere at regulere kropsvarmen på den måde. Derfor kan det være ekstra rart at kunne stikke poterne i vand.

4.   Kølemåtte eller…

Jeg har bevidst valgt kølemåtter, køledækkener og kølehalsbånd fra i dogsrus.dk (jeg skaffer dem selvfølgelig til mine kunder hvis de efterlyser det). Det er nu ikke fordi de ikke virker, for det gør de da. Nej det er fordi at et håndklæde virker mindst ligeså godt.

Gør håndklædet vådt og vrid det. Læg det efterfølgende henover hundens ryg. Det har en super kølende effekt. Det er klart at håndklædet ikke bliver siddende på som et decideret dækken, men det giver også hunden mulighed for at ”tage det af” hvis den ikke har lyst til at have det over ryggen mere. Det er sværere med et dækken. Det våde håndklæde kan sagtens komme i en køletaske og med på tur hvis I har brug for det.

Nogle hunde synes også det er rart at få hældt vand over sig – håndklædet vil køle i længere tid, men du kan sagtens kombinere de to. Vandet skal ikke være for koldt, for så vil blodkarrene trække sig sammen og så kan hunden ikke komme af med overskydende varme. 15-20 grader er optimalt.

5.   Undgå de lange ture når solen er på sit højeste

Gå korte ture hvis det er nødvendigt når solen er på sit højeste. Tag hellere den/de lange ture om morgen og/eller hen på aften. Og selvom I går tidligt eller sent, så tag noget vand med til både dig og hunden. Undgå også at overanstrenge hunden når solen er på sit højeste – lad vær med at cykle eller løbe med hunden. Og skal I til lydighedsprøve/udstilling/agility eller lignende så husk rigeligt med vand (også til dig selv) og det våde håndklæde.

Har du en langhåret hund kan du også gøre dem en tjeneste ved at klippe dem om sommeren. Der er ingen der siger at din hund skal klippes i bund, du kan evt. nøjes med at klippe den på maven.

 

Hunde kan få hedeslag og det kan være katastrofalt

Er skaden sket er her nogle tegn på at din hund har fået hedeslag – hvis du er i tvivl, så kontakt din dyrlæge:

  • Utilpashed
  • Hurtig gispen efter vejret
  • Forvirring
  • Svimmelhed
  • Besvimelse
  • Bevidstløshed og kramper (i sidste ende)

Behandlingen af hedeslag er at køle hunden ned stille og roligt. Men er vi allerede derude hvor hunden er besvimet, bevidstløs eller har kramper, så er chancerne ved at være små.

Selvom det er sommer er massage oplagt

Bestil en tid til din hund